Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 11 de gener del 2008

Sant Bartomeu de Sesgorgues

Dia 10 de gener de 2007


Itinerari

L’excursió proposada per avui ens ha dut a Santa Maria de Corcó, conegut altrament com L’Esquirol. Per arribar a Sta. Maria de Corcó cal anar fins a Roda de Ter i continuar per la C-153 en direcció a Olot. També s’hi pot anar per Manlleu i després continuar cap a Sta. Maria de Corcó.

Avui som cinc els excursionistes i el dia és el que correspon a la contrada i època de l’any. Núvols, boira, humitat; un panorama hivernal però sense gaire fred.
Ens trobem davant la Plaça l’Ajuntament i desprès amb cotxe continuem recte uns quants metres (potser un quilòmetre), on deixem els cotxes davant d’una església o ermita relativament nova quin nom desconeixem.
D’allí, emprenem el camí de baixada cap a les gorgues. Un camí prou ben arreglat que suposem el nostre sherpa particular l’haurà fet acondicionar per facilitar el nostre pas. La veritat és que potser els forestals s’han passat de rosca, doncs ho han esporgat tant i tant a lo bruto que fins i tot s’han passat de rosca.
Bé, sigui com sigui, els bastons avui ens van molt bé, doncs el camí, tot i que com hem explicat està molt arreglat, les fulles caigudes i la humitat el fan molt relliscós.
El camí comença el descens vorejat de vegetació força espessa. Hi ha el que acostuma a haver en aquests llocs humits, tancats, en tot el que són gorgues. Roures i alzines, arbres de ribera, pollancres, xops, bedolls o semblants i molt de boix. També boix grèvol, galcerà, ara amb les boletes vermelles, falgueres i altres arbusts sense identificar. Baixem una bona estona fins arribar al torrent del Riupregon, que encara que no baixa amb gaire aigua, si que hi ha bassals prou grans i un corrent petit però constant d’aigua que raja.
Quan arribem a baix travessem un pont que sembla només és per fer fotos, ja que en realitat quan travessem el corrent ho fem per sobre unes pedres.
Comença desprès l’ascens per l’altra banda de la gorja i veiem els espadats o penyasegats a un costat i altre del torrent. No triguem gaire en tenir la visió de “la trona” una roca que sobresurt a l’altre costat del torrent.
Una primera qüestió que no es debat massa és el nom exacte del lloc on anem. Sembla que gorja hauria de ser el nom correcte, això no obstant en els mapes que anem trobant pel camí i en els mapes que hem consultat hi consta una altra grafia: gorgues. Aquest punt queda doncs per resoldre mentre anem ascendint per l’altre costat.
Passem per una balma on no hi ha ni gota d’humitat, doncs la mateixa balma protegeix de la pluja tot el que hi ha sota. Seguim, passem per una masia i finalment connectem amb una carretera que ens porta ja a pocs metres a Sant Bartomeu de Sesgorgues.
L’ermita no és cap cosa de l’altre dijous, però està prou bé. Naturalment tancada i al costat d’uns prats recolzada sobre una paret hi ha una barca (!).
Fem una petita parada per reposar forces (carquinyolis que tots esperàvem i avui tastem un nou pastís del que igual que dels carquinyolis hem pensat que calia posar la fórmula).
Uns minuts a l’ermita i remprenem el camí de tornada. Desfem exactament el camí que havíem fet abans però volem enfilar-nos a la “trona” una roca alta des de la que ha d’haver-hi una bona vista.
Sigui com sigui ens costa una mica trobar-la i, finalment decidim que l’hem trobada, tot i que no en tenim la seguretat.
Ha sigut una excursió diferent que ens ha permès veure un racó ben particular i ben solitari (si més no en aquesta època de l'any).




Horaris

10.38 sortida a peu
11.00 Riupregon
11.15 balma
11.38 masia
11.50 Sant Bartomeu de Sesgorgues
12.15 emprenem el retorn
12.49 Riupregon
13.45 La trona
14.05 arribada

Fi de festa
Després anem al Restaurant Collsacabra de Santa Maria de Corcó que ofereixen un menú que està força bé. Avui tenim tres plats en el menú que ens diuen val 10 euros. Amanida o sucs, arròs (és dijous) i carn guisada de diversos tipus. Un bon servei i un cost final de 12 euros (10 euros més un vi especial CUNE cafè, algun digestiu i propina inclosa).











Altres facilities

Aquí hi constarà la fórmula secreta dels carquinyolis i dels pastís de nous i xocolata (quan la tingui disponible).

Un altre ítem fa referència a les taronges. Hem conegut la possibilitat de comprar taronges a la pàgina web que posem a continuació. Els que coneixen el tema en donen bones referències. El lema és "de l'hort a l'olla" o "del pagès al suc de taronja".

http://www.naranjaslola.com/.